Saturday, July 30, 2011

khasiat buah strawberry~~ ;)

Di Malaysia ni, salah satu tempat untuk mendapatkan buah strawberi segar adalah di Cameron Highlands. Bukan sekadar buah strawberi, malah segala macam jenis cenderahati berbentuk buah strawberi boleh ditemui. Baik rantai kunci, bantal, selipar mahupun belon semuanya ada.


Bagi yang menggemari buah strawberi, anda memang tak rugi. Ianya memang banyak khasiat. Kalau sebelum ini, saya pernah paparkan cara memutihkan dengan buah strawberi; sebenarnya ia lebih daripada itu.Buah Strawberi


Buah strawberi ni kaya dengan kanduangan fenol seperti antosianin dan elagitanin. Di mana warna merah yang ada padanya kaya dengan antosianin.


Fungsi antosianin ialah sebagai antioksidan. Antara tujuannya adalah;


# Melindungi struktur sel dalam tubuh

# Mengurangkan kerosakan sel yang berpunca daripada radikal bebas*

* - Radikal bebas yang berperanan membentuk pelbagai jenis sel kanser

# Mencegah kerosakan oksidan pada organ tubuh andaManakala elagitanin pula dikatakan berupaya mengurangkan jumlah kematian akibat kanser.Khasiat lain buah strawberi pula ialah;


# Mengurangkan peradangan yang disebabkan oleh asma, osteoarthritis dan rematik

# Mengubati kulit terbakar dengan cara menyapukan buah ini pada anggota tubuh yang terlibatMalah, akar dan daun buah strawberi turut berkhasiat menyembuhkan penyakit sendi.


Begitulah serba sedikit mengenai khasiat buah strawberi yang sempat saya kongsi dengan anda semua. Jadi, gunakanlah buah ini untuk kebaikan tubuh anda ya.

No comments:

Post a Comment